Datum objave

Kategorija: Vijesti

Europski parlament raspravlja o potrebi jedinstvenog tržišta za filantropiju

Priopćenje za medije

Brisel, 25. listopada 2021.

Europski parlament pokrenuo je na svom plenarnom zasjedanju 21. listopada 2021. raspravu o potrebi "Jedinstvenog tržišta za filantropiju". Povjerenica EK Mairead McGuiness, u ime povjerenice Mariye Gabriel, pozdravila je inicijativu koja poziva na javno-privatna partnerstva za opće dobro. Nakon njezinog uvoda uslijedili su doprinosi nekoliko zastupnika u Europskom parlamentu, uključujući potpredsjednicu Nicolu Beer i zastupnika Ilhana Kyuchyuka, koji su pokrenuli raspravu. Cilj inicijative je otključati potencijal koji filantropija ima za oporavak i budućnosti Europe mobilizirajući komplementarne privatne resurse za javno dobro i olakšavajući prekogranično davanje i filantropsko djelovanje.

U svom uvodnom obraćanju, povjerenica EK Mairead McGuinness naglasila je važnost filantropskog sektora u Europi koji uključuje više od 147.000 zaklada za javnu dobrobit s akumuliranim godišnjim izdacima za programe za opće dobro od gotovo 60 milijardi eura. Istaknula je: "Filantropija nam može pomoći da kataliziramo holističkiji odgovor na velike izazove koji su pred nama, od klimatskih promjena do cijepljenja i društvenih inovacija".

Zastupnik u Europskom parlamentu Seán Kelly naglasio je kako filantropija igra ključnu ulogu u održavanju kohezije zajednice i dijeljenju europskih vrijednosti, suočavanju s rastućim nejednakostima i pomaganju u ispunjavanju potreba građana i ostvarivanju promjena. Za europarlamentarca Milana Brgleza, filantropske organizacije prakticiraju europsku solidarnost i imaju potrebnu agilnost za prekogranično djelovanje što je ključno za rješavanje velikih izazova našeg vremena, uključujući zelenu i digitalnu tranziciju.

Potpredsjednica Europskog parlamenta Nicola Beer i europarlamentarac Ilhan Kyuchyuk istaknuli su brzu reakciju filantropskih organizacija na pandemiju, posebno u pomaganju premošćivanja jaza u javnom pružanju potpore najugroženijim zajednicama. "Međutim, puni potencijal filantropije još ne može stupiti na snagu čak ni unutar Europske unije. Složena pravila i dalje ometaju prekograničnu filantropiju u obliku višestrukih pravnih, administrativnih i fiskalnih prepreka" . Beer i Kyuchyuk stoga pozivaju na hrabru akciju i uspostavu „jedinstvenog tržišta za filantropiju“ sa slobodnim protokom kapitala i primjenom načela nediskriminacije.

Zastupnik u Europskom parlamentu Sergej Lagodinski pozvao je na stvaranje nadnacionalnog pravnog oblika i posebnih regulatornih režima za europske udruge, neprofitne organizacije i zaklade kako bi se poboljšala suradnja u Europi. Rekao je: "Trebali bismo naglasiti i ojačati načelo nediskriminacije temeljeno na načelu slobodnog protoka kapitala u našoj Europskoj uniji, kao što je predložio Europski sud pravde. Moramo smanjiti ili ublažiti financijsko opterećenje za prekogranične donacije. Samo tako ćemo moći ojačati prekograničnu suradnju u Europskoj uniji". Dodao je, "od najveće je važnosti imati sustav koji bi pomogao civilnom društvu, a ne samo gospodarstvu, da bude stvarno europsko".

Hanna Surmatz, voditeljica zaštite okoliša i suvoditeljica inicijative Philantropy Advocacy, koju su zajednički pokrenuli Dafne i EFC, izjavila je: „Pozdravljamo ovu pravovremenu raspravu i povezane inicijative u Europskom parlamentu i Europskoj komisiji. Izazovi za naše društvo, kao što su tekuća pandemija COVID-19 i klimatske promjene, ne prestaju na nacionalnim granicama, ali zakonski okviri za filantropsko davanje prestaju. Stoga u potpunosti podržavamo ovaj poziv za uvođenje jedinstvenog tržišta za filantropiju i javno dobro u cijeloj EU.”

Više informacija o jedinstvenom tržištu filantropije kojega sektor snažno podupire nalazi se u Europskom manifestu o filantropiji , kao i pravnoj analizi u 40 zemalja Europe Komparativne značajke zakona o zakladama , koja je objavljena 1. listopada 2021. godine.

O projektu Philantrophy Advocacy

Zajednički projekt zagovaranja Dafne i EFC-a Philanthropy Advocacy djeluje kao središte za praćenje, pravnu analizu i angažman politike za europsku filantropiju. Njegov je glavni cilj oblikovati nacionalno, europsko i međunarodno zakonodavno okruženje provođenjem europskog plana zagovaranja za jedinstveno tržište za filantropiju. Više informacija na:

www.philanthropyadvocacy.eu

  • Dafne

Okupljamo 30 nacionalnih organizacija u 28 zemalja diljem Europe, koje predstavljaju preko 10.000 zaklada koje djeluju za javnu dobrobit, velikih i malih, koje žele napraviti razliku u društvu. Stvorili smo savez za suradnju među filantropskim mrežama u Europi kako bismo na koordiniran i učinkovit način riješili velika filantropska pitanja našeg vremena. Mi vodimo, jačamo i gradimo teren za opće dobro u Europi. Djelujemo u četiri ključna područja: propagiranje, razmjena iskustava i stručnog znanja, komunikacije i istraživanja temeljena na potrebama i orijentirana na budućnosti. Mi cijenimo ideje iznad hijerarhije i vjerujemo u istinski suradnički pristup.

www.dafne-online.eu

  • EFC

Kao vodeća platforma za filantropiju u Europi, EFC radi na jačanju sektora i argumentiranju institucionalne filantropije kao snažnog sredstva za provođenje promjena. Vjerujemo kako institucionalna filantropija ima jedinstvenu, ključnu i pravovremenu ulogu u suočavanju s kritičnim izazovima s kojima se društva suočavaju. Blisko surađujući s našim članovima, dinamičnom mrežom strateški orijentiranih filantropskih organizacija iz više od 30 zemalja, mi:

• Potičemo razmjenu iskustava i stručnog znanja unutar sektora

• Unaprjeđujemo suradnju povezivanjem ljudi radi razmjene i zajedničkog djelovanja

• Zagovaramo povoljnu politiku i regulatorno okruženje za filantropiju

• Izgrađujemo čvrstu bazu dokaza kroz znanje i inteligenciju

• Povećavamo vidljivost vrijednosti i utjecaja filantropije

• EFC i Dafne zajedno vode projekt Philanthropy Advocacy.

Više informacija potražite na www.efc.be

Kontakti
Angela Pauly, Senior Communications Manager, EFC, a.pauly@efc.be, +32.495.68.74.81
Dr. Hanna Stähle, Senior Manager, EU Public Affairs and Communications, Philanthropy Advocacy, hanna.staehle@dafne-online.eu, +32.497.57.58.59

Predstavnica RH u stručnom timu inicijative Philantropy Advocacy

Cvjetana Plavša-Matić, upraviteljica, Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, zaklada@civilnodrustvo.hr, 00385.1.23 99 100