Datum objave

Kategorija: Vijesti

Pokrenut "Fond za odgovor na hitne situacije za ukrajinski narod" za europske donatore koji žele pružiti potporu Ukrajincima u Ukrajini i regiji

Transnational Giving Slovačka i Transnational Giving Mađarska otvorile su poseban fond za prikupljanje europskih financijskih sredstava za potporu ukrajinskim zajednicama pogođenima aktualnom krizom: zajednički Slovačko-mađarski fond za odgovor na hitne situacije za ukrajinski narod.

Kao pogranične zemlje koje su vidjele tisuće ukrajinskih izbjeglica kako prelaze svoje granice i čule poziv u pomoć odaslan od susjednih ukrajinskih dobrotvornih organizacija, mađarski i slovački partneri TGE-a Karpatska zaklada Mađarske i Karpatska zaklada Slovačke pokrenule su zajednički poziv europskim donatorima koji nastoje pružiti potporu ukrajinskim zajednicama pogođenima aktualnom krizom.

Cilj je inicijative olakšati europske donacije za potporu položaju Ukrajinaca u pograničnim regijama: na ukrajinskom teritoriju, Mađarskoj i Slovačkoj gdje se civilna društva mobiliziraju za prikupljanje sredstava i pružanje potpore akutnim humanitarnim i dugoročnim potrebama.

Sredstva će biti namijenjena neprofitnim organizacijama koje djeluju u Ukrajini kako bi se pružila izravna hitna potpora u zemlji, a koristiti će se za:

  • Izravnu pomoć stanovništvu Ukrajine u vidu osiguravanja prehrambenih paketa koji sadrže brašno, ulje, sol, šećer, higijenske i druge medicinske potrepštine. Pitka voda i drva za ogrjev;
  • Uključivanje stručnjaka koji će pomoći djeci;
  • Pružanje podrške onima koji su napustili Ukrajinu i došli u Slovačku i Mađarsku kako bi imali priliku za siguran i dostojanstven život. Potpora akutnim potrebama i uključenosti.
  • Pružanje osnovne životne, pravne i psihološke pomoći te pružanje mreže kontakata i pomoć u integraciji na tržište rada ili obrazovanja.

TGE Slovačka i Mađarska ovom kampanjom prikupljanja sredstava traže pomoć TGE-a i njegovih partnera u europskim zemljama.


Donirati možete putem Transnational Giving Europe platforme OVDJE